måndag 30 september 2013

Nicke Nyfiken och noshörningar

Nu jobbar vi lite extra med bokstaven N. Vi har läst om Nicke Nyfiken som hamnade på sjukhus och diskuterade en del ord som hör ihop med sjukhus. Det var ord som stetoskop, röntgen och operation.


Vi övar oss på att klippa noggrannt och denna gång var det en noshörning som skulle klippas ut. 



Vi läste också lite fakta om noshörningen och undrade om den skulle komma in i klassrummet. Därför mätte vi och konstaterade att den nog skulle få plats. Fast den var mycket större än vi trodde.




fredag 27 september 2013

Addition och subtraktion

Idag har vi jobbat med addition och subtraktion i talområdet 0-5. Alla var med på noterna och jobbade utmärkt med arbetsuppgiften.


 Fingrarna är bra att använda när man räknar uppgifter i addition och subtraktion innan man är riktigt säker.




torsdag 26 september 2013

Raggar-råttan Roger

Mycket har handlat om R i veckan.
Vi har läst om Raggar-råttan Roger och hans kompisar Rickard och Robin. Roger och hans pappa byggde en lådbil som de hade mycket roligt med ända tills några stora tuffa grabbar "lånade" bilen och försvann med den. Det slutade dock lyckligt och Roger fick tillbaka sin bil.
I samband med att vi läste boken pratade vi om vad det är att vara tuff och det var verkligen många bra, kloka tankar som eleverna hade.


Sedan har vi ju jobbat med trädet rönn.
Alla har också som bilduppgift klippt och målat varsin räv som alla har fått sin egen personlighet. De finns nu i vårt kapprum.

tisdag 24 september 2013

Hösten är här

Idag började vi jobba med hösten.
Först tittade vi på en film om hösten och sedan fick alla fundera en stund och komma på ord som vi förknippar med hösten. Det blev ord som: FUKTIGT, KALLARE, MÖRKARE, SVAMPAR, LINGON OCH LÖVEN BYTER FÄRG OCH RAMLAR AV.
Sedan pratade vi lite om trädet rönn och när vi sedan begav oss ut var uppgiften att plocka en rönnklase och sedan trä på bären på en tråd. Det var ett verkligt pilljobb. Men alla var fullt fokuserade och lyckades få ihop rönnbärsrader i olika längder.



  

 Någon tog sig en välförtjänt paus i den stora granen.


Så här fin blev vår "rönnbärsmobil" som nu hänger i klassrummet och lyser upp.


fredag 20 september 2013

Klassfoto


Så var det då äntligen dags att fotograferas för skolkatalogen. Då passade jag på att ta ett kort med egen kamera innan det var fotografens tur.

torsdag 19 september 2013

Ut i trafiken

Idag var vi ute med förskoleklassen och övade oss på att gå över gatan på rätt sätt. Alla fick godkänt efter att vi gått över fyra olika gator.

 




tisdag 17 september 2013

Tärningsspel och datorjobb

På mattetimmen idag spelade vi ett tärningsspel som var lite klurigt för många. Det gällde att räkna ut vad som fattades upp till talet 6 om man t.ex. slog en 4:a. I detta fallet är det 2 och då skulle man stryka över den på sin lapp. Den som strukit sina tal först hade vunnit.
På datorn gällde det att lösa uppgifter så att grodan hoppade på rätt blad och kom över till andra sidan ån.


måndag 16 september 2013

Spöket Laban

Idag dammade vi av en gammal bok om Lilla spöket Laban. Det visade sig att även lite äldre böcker faller dagens barn i smaken. Alla lyssnade till berättelsen om Lilla spöket Laban och tyckte den var bra.


Innan dagen var slut hann vi också göra lejon i långa rader. Alla blev inte riktigt färdiga trots att de jobbade flitigt.

                      
               








onsdag 11 september 2013

Räkna med frukt

Idag arbetade vi med additionstecknet och likhetstecknet och flyttade frukter hit och dit. Det var viktigt att det hela tiden fanns lika många frukter på varje sida om likhetstecknet. Alla var med på noterna för att försöka hitta alla sätt som finns.

måndag 9 september 2013

Spindlar i långa rader


Nya spindlar av okänd art har påträffats i 1B:s klassrum. De hänger nu i fönstrena på sina trådar.
Elevernas kreativitet och entusiasm var stor och alla spindlarna fick olika utseende. Vi enades dock om att det inte var en farlig art.

fredag 6 september 2013

Memory

Idag spelade vi Memory på datorn. Det gällde att para ihop rätt antal med rätt siffra. Först "tävlade" jag mot alla eleverna. Det slutade oavgjort 5-5. Sedan fick alla spela i par mot varandra. Det var verkligen full aktivitet i klassrummet.


torsdag 5 september 2013

Aporna invaderar klassrummet

Vi har jobbat med A i denna vecka. Boken som alla fick lyssna till var en bok med Alfons Åberg. Boken handlade om att man kan fantisera att saker är något annat än de är i verkligheten. En kryddburk blev t.ex. en soldat, en sil ett fängelse och en fin vas ett slott. Vi hade sedan en liten diskussion om det. Naturligtvis gjorde vi apor som nu klättrar i en palm på klassrumsdörren.


Bokstaven Oo


Vi har jobbat med bokstaven O. Då har vi bl.a. läst boken "Olivias nya klänning" av Gunilla Hansson och Cecilia Torudd och samtalat om bokens handling. Det blev också naturligt att prata om olika ormar och sedan fick alla måla varsin fantasiorm som nu sitter på väggen i klassrummet.